• Gefeliciteerd!
    "De definitie van waanzin: hetzelfde blijven doen, maar andere resultaten verwachten" Albert Einstein

Informal investment

Wanneer een bedrijf wil starten of groeien is er altijd een investeringsbehoefte. Traditionele manieren om aan kapitaal te komen zijn o.a. inbreng van eigen geld, herinvesteren van winst, vrienden en familie, microkredietorganisaties, banken en/of subsidies.

Steeds vaker kloppen bedrijven en starters aan bij investeerders (business angels/informal investors) of private equity company (venture capitalist). Dit komt omdat banken in deze complexe economie niet in staat zijn de risico's in te schatten. Het gevolg is dat men minder snel kapitaal verschaft. Banken zullen zich de komende jaren terugtrekken naar hun 'rentmeestersrol'. Het investeren zal men aan professionals overlaten en wanneer deze professionals investeren is dat voor een bank een rede om mee te financieren. Op die manier worden de totale risico's voor alle partijen ook beter verspreid.


Banken en financiers verschaffen tegenwoordig steeds minder makkelijk kapitaal. De oorzaak hiervan is dat banken in deze complexe economie niet in staat zijn de risico's goed in te schatten. Het aanvragen van een financiering vergt steeds meer voorbereiding en expertise. Maar vooral overtuigingskracht en die ligt niet in een tradtionele accountants- of exploitatieberekening (aanname), maar in een 'Return On Investment' berekening welke gebaseerd is op realistische strategie.

Investeerders zijn een hele andere bloedgroep dan financiers. Daarom kijken ze ook heel anders naar een aanvraag dan een bank. Een bank kijkt voornamelijk naar garantie's en zekerheden. Bovendien 'speelt' de bank met andermans geld en investeerders vaak met eigen geld en zonder garantie's. Een investeerder is een professional, die kunt u niet met een belletje, mailtje en een mooi verhaal interesseren. Het vinden van een investeerder kost u dan ook serieus tijd en inzet. Feitelijk is het nog veel lastiger dan het verkrijgen van een lening via een bank.

95% regeling
Investeerders krijgen dagelijks vele keurig ingevulde (traditionele) ondernemingsplannen met rooskleurige exploitatiebegrotingen binnen. Zij weten één ding zeker; het papier is geduldig, maar de praktijk heel wat weerbarstiger. 95% van de aanvragen verdwijnen dan ook in 10 minuten in de prullenbak. Hoe zorgt u ervoor dat u wel bij die 5% gaat behoren?

 

Kansoptimalisatie
Een financieringsaanvraag kunt u maar één keer bij een bank doen, dan is het van belang om de kansen op succes te optimaliseren

Professional versus amateur
U heeft maar één kans om een investeerder te interesseren. Investeerders zijn professionals en kunnen uw plan in 10 minuten beoordelen. Het enige dat u nodig heeft is 'inside information' hoe het spel met een investeerder werkt. Ofwel; zorg voor voldoende 'kennis en kunde', zodat u uw kansen niet verknoeit met amateurisme!

Optimaliseer uw kansen
Wij zijn zelf investeerders en hebben een breed netwerk van investeerders en geven graag tips en adviezen hoe u dat dient aan te pakken. Dat kan van éénmalig tot en met een complete begeleiding, aan u de keus.
Seed capital
Seed capital is ook een vorm van informal investment echter wordt dit kapitaal enkel gebruikt voor nieuwe of startende bedrijven. Aan het verschaffen van seed capital kleven nog meer risico's, er is immers geen enkele track record aanwezig. Bij het verschaffen van kapitaal aan bestaande bedrijven (die ermee willen groeien) is deze track record wel aanwezig. Daarmee zijn de risico's beter in te schatten. Als startende ondernemer dient u dus wel van hele goede huizen te komen en het benodigde huiswerk hebben gedaan (...) om investeerders te interesseren.

Business Angels
Naast ondernemende experts zijn wij ook business angels, ook wel 'informal investor' (of informal) genoemd. Als business angel investeren wij in ambitieuze ondernemers. Dat wil zeggen dat wij investeren in nieuwe en/of vernieuwende bedrijfsconcepten, zonder onderpand te eisen en zonder een meerderheidsbelang te willen hebben. Dit doen wij op basis van de sweat equity methode, dit is een nieuwe vorm van informal investment.

  • marketingtips
  • BrainWarp

    Ken jij de wetenschappelijke studie over succesvol ondernemen? Of wat het verschil is tussen een verdienmodel en een business model? Of welke stappen bij de ontwikkeling van new business development of innovatie komen kijken?

    Ontdek hier!